Höst-tips

Höst-tips

Löv
Nu när alla löven faller ner, så kan vi plocka och njuta av färger och former, jämföra storlekar. Leta efter det STÖRSTA och det MINSTA. Jämföra med sej själv och kanske sen jämföra med hela gruppens! Vita duken bra att ha med ut (gjord av plast) perfekt att lägga löv och annat från naturen på!

Bladets Kretslopp
Starta med ett pyttelitet blad, låt det sedan komma ett lite större, ännu lite större, och lägg det på vita duken i ”klockmodell”  och fortsätt runt med ett gult löv, ett rött löv, ett brunt löv och ett alldeles uppätet brunt genomskinligt löv, (det är gråsuggans verk). Till sist lite ny jord och en liten ny knopp, fortsättningen på ett nytt kretslopp! Lyssna gärna på ”Gråsuggans sång” från cd-n ”Matematik-Musik” och ”Bladets Kretslopp” från cd-n ”Med öppna ögon”.

Sjung gärna också Löv-visan (med känd melodi:Imse vimse)
* 1.Löven faller ner från träden varje dag, gröna färgen kryper i trädet in så bra
nu så är det höst och träden vila ska, hela långa vintern, sen kommer nya blad.
* 2. Bladen finns där redan i en liten knopp, titta noga efter den sticker säkert opp!
gula, röda, bruna löven faller av och blir sen till ny jord tänk vad det är bra!
Löv-Memory. Ut och plocka  2 löv av varje trädart, ta in dom låt torka och plasta sen in dom. Låt barnen spela memory, lär och hitta lika. Är barnen intresserade så skriv trädets namn på ett tredje papper så kan leken fortsätta med att man kan hitta ex björkens blad, lönnens blad osv.

Maskar
Nu finns daggmaskar på många ställen gräsmattor och gångstigar…snart blir det dags att krypa ner i jorden för att sova!!Studera daggmasken, lyssna på den när den går på ett papper, sjung gärna ”Varning för daggmask” från cd-n”Matematik-Musik”. Läs och lär fakta om ett trevligt litet djur så viktig för naturen! Om du är lite pysslig-virka maskar som barnen kan få ta med sej hem, mäta mot varandra, jämföra färger mm.

Snäckor och sniglar
”Har du nånsin träffat Sixten, han som går i silverspår, sången om en liten snäcka, ,som heter Sixten, snabbare än blixten, från cd-n ”Med öppna ögon”. Ännu ett litet djur som kan både skrämma och fascinera barnen. När jag en gång (för många år sedan) visade min lilla tyg-snäcka och tog fram hjärtat och magen och berättade om Sixten, var det en liten 5-åring som sa: ”Du kunde väl ha sagt att dom hette Sixten, så skulle jag inte trampat på dom”! Tygsnäckans mönster finns att beställa hos mej.

Regn-pärlor
När det regnar, ut och fånga pärlor på både buskar och träd och blad. Med hjälp av en ”pärlfångare”(pipett) kan du fånga hur många? Hur många kan du släppa ut? Vill du byta en med mej? ”Pärlfångare”kan du köpa på www.hos.se (Hands on Science). På cd-n ”Välkommen in i naturen” kan du lyssna på Toves regnvisa.

Svampar
Oj vad spännande att hitta svampar på träd, på marken och kanske på ett barr! Svampar till mat, svampar som äter träd, svampar att göra fina avtryck av. Ta en skivling lossa försiktigt från foten, lägg sedan med hattsidan upp på ett papper, ljusa skivor mörkt papper,mörka skivor ljust papper. Kan sedan plastas in och användas ex. som bokmärken. Sjung gärna ”Svamp-visan från cd-n ”Välkommen in i naturen” och ”Flugsvampens visa” från cd-n ”Matematik-Musik.

Färger
Samla saker från naturen ex blad, stenar, kottar, pinnar, vad blir det för färger av dom? Klipp sandpapper i lagom storlek, små barn- stort papper, stora barn- mindre pappersbit, ex som en liten matta. Gnugga sedan naturföremålet mot pappret, små barn kan ju få rita något och större barn göra just en matta som en trasmatta med olika färger från naturen hur många färger hittar du, Mera tips i boken ”Leka och Lära Matematik Ute” Förskolan.


Ut och njut av den vackra hösten!

Fler tips kan beställas på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hälsningar
Gerd